вівторок, 3 лютого 2015 р.

Якою має бути державна система підтримки експорту в Україні?

Останнім часом я почав усе більше задумуватися про те, якою має бути державна система підтримки експорту в Україні. В нас було формально засновано інститут торгового представника. Але ще незрозуміло ЯК він буде функціонувати: з опорою на які людські, матеріальні та географічні ресурси?

Коли читаєш ЯК допомагають розвинені держави своєму бізнесу, то просто слинки течуть: у США виробників ледь не за ручку доводять до клієнтів за кордоном, пропонуючи своїм компаніям послуги з визначення цільових ринків, спеціалізовані дослідження ринків, організацію зустрічей з потенційними клієнтами та представниками влади в цільовій країні. В нас подібним сервісом поки що і не пахне. Поки що.

Міркуючи в конструктивному руслі, я почав думати про те, ЯК нам запозичити кращий іноземний досвід? Як підготувати державних експортних консультантів для бізнесу? Де брати гроші? Універсальної відповіді поки що немає. Тим не менше, мені "під руку" потрапила одна дуже цікава державна організація у структрурі Міністерства закордонних справ Нідерландів - CBI. Метою її діяльності є системна робота з допомоги країнам, що розвиваються у виведенні їх товарів на ринок Європи. Така допомога включає експортні програми: тренінг у експорті, інституційний розвиток, розвиток людських ресурсів. Окрім того, на їхньому сайті можна знайти дослідження багатьох ринків Європейського союзу з детальними порадами до експортерів за близько 30 секторами ринку

Дуже раджу цей ресурс усім потенційним експортерам до Європейського Союзу! Також хотілося б якнайшвидшого використання Україною можливостей співпраці з цією організацією :)

До речі, з презентації міністра Абромавічуса стосовно реорганізації МЕРТа складається враження, що державна підтримка експорту буде одним з важливих напрямків роботи реорганізованого міністерства. Тим важливішим є сьогодні врахування можливостей співпраці з організаціями, подібними до CBI.