середу, 16 вересня 2015 р.

БАЗА ДАНИХ ДОБРОВІЛЬНИХ СТАНДАРТІВ STANDARDS MAP

ЕЛЕКТРОННІ РЕСУРСИ ДЛЯ ЕКСПОРТЕРІВ: ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ДОБРОВІЛЬНИХ СТАНДАРТІВ В БАЗІ STANDARDS MAP

Головна  »  Ми у ЗМІ  »  Електронні ресурси для експортерів: інформація щодо добровільних стандартів в базі Standards Map
Українські експортери часто зіштовхуються з потребою отримати загальну або докладну інформацію про діючі добровільні стандарти за кордоном. Де-факто добровільні стандарти у стосунках з певними категоріями контрагентів (наприклад великі роздрібні мережі) часто виявляються обов'язковими і безальтернативними. Як приклад, можна навести вимоги щодо проходження сертифікації по стандарту BRC для «викладення» харчової продукції на полиці у супермаркетах Великої Британії або отримання сертифікації від авторитетного TUV для продажів у німецьких крамницях.
Добровільні стандарти часто називають «стандартами сталості» (sustainability standards), маючи на увазі, що їх дотримання має результатом задоволення потреб не лише споживача, але і працівників, збереження довкілля та мінімізацію шкідливих впливів на нього.
Електронна база даних і надзвичайно корисний ресурс Standards Map надає системну і перевірену інформацію щодо добровільних стандартів сталості та інших подібних ініціатив, включно з питаннями харчової якості та безпеки.
Standards Map являє собою електронну платформу, що дозволяє досліджувати і порівнювати понад 170 стандартів сталості і планувати власні дорожні карти досягнення відповідності таким стандартам у торгівлі. За допомогою бази даних Standards Map користувачі можуть:
  • визначати стандарти або кодекси поведінки, що застосовуються до їхнього бізнесу;
  • переглядати головні риси обраних стандартів та кодексів;
  • проводити порівняння змісту вимог стандартів;
  • проводити самооцінку свого бізнесу проти вимог стандартів, генерувати діагностичні звіти сталості власного бізнесу, що допомагає скласти план дій до сталої торгівлі;
  • зберігати та ділитися своїми діагностичними звітами уздовж ланцюга вартості за допомогою «ринку сталості».
Найлегший спосіб доступу до сервісів Standards Map – через нижню частину домашньої сторінки сайту – http://bit.ly/StandardsMap, де знаходяться посилання на такі розділи:
  • «Identify» (визначити) – тут можна визначити добровільні стандарти сталості, що стосуються ваших специфічних потреб;
  • «Quick-scan» (швидкий перегляд) – швидко переглянути обрані стандарти;
  • «Compare» (порівняти) – детальне порівняння обраних стандартів, на базі усіх наявних критеріїв;
  • «Assess» (оцінити) – провести (само)оцінку до стандарту на базі обраних критеріїв.
Для початку роботи з базою, необхідно перейти через іконку будь-якого розділу на сторінку аналізу, де ви оберете необхідний товар, країну виробництва (Україна) і цільовий експортний ринок. Окрім того, можна задати пошук за назвою стандарта, який вас цікавить.
Мірою того, як ви будете вводити інформацію у поля для заповнення зліва направо, система оновлюватиме список стандартів унизу. Перегляньте список відображених стандартів і оберіть ті, що вас цікавлять, позначивши їх у списку “галочкою”. Якщо обрано один або більше стандартів, ви можете переходити до наступних етапів і користуватися опціями “Quick-scan”, “Compare” та “Self-assess”. Система є дуже зручною та глибоко розробленою. Для оцінки готовності власної компанії до роботи з певним стандартом необхідно пройти безкоштовну реєстрацію на сайті.
Олег Мирошніченко, експерт ДП “Держзовнішінформ”