вівторок, 22 березня 2016 р.

Семінар у Львові "ОЦІНКА ГОТОВНОСТІ ДО ЕКСПОРТУ в ЄС ПРОДУКЦІЇ С/Г ПІДПРИЄМСТВ ТА ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ"

Дата начала события: 30 марта 2016  Время начала события :    09-00
Продолжительность :    7 годин
Организатор :    Лабораторія бізнес-рішень Export-UA  Место проведения :    Львів
Контактное лицо :    Перепелиця Галина
Контактный телефон :    +38 050 3284360

ОЦІНКА ГОТОВНОСТІ ДО ЕКСПОРТУ в ЄС ПРОДУКЦІЇ С/Г ПІДПРИЄМСТВ ТА ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ
Навчання для с\г підприємств та виробників харчової продукції в рамках проекту "Лабораторія бізнес-рішень EXPORT-UA", який реалізуеться за підтримкою проекту Шведського Міжнародного агентства розвитку SIDA. Основна мета навчання - підвищення рівня обізнаності українського бізнесу у питаннях DCFTA, надання практичної допомоги та поширення серед підприємців прикладів успішного експорту українських товарів та послуг



ПРОГРАМА ТРЕНІНГОВОЇ СЕСІЇ

ВСТУП. УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНА-ЄС: основні положення для с/г підприємств та виробників харчової продукції

ТЕМА 1 Загальна організація с/г ринків ЄС
21 сектор с/г продукції, який підпадає під регулювання Регламенту 1308/2013: крупи, рис, цукор, сухі корма, насіння, хміль, оливкова олія і оливки столові, льон і конопель, фрукти і овочі, перероблені фрукти та овочі, банани, вино, живі рослини і продукти квітництва, сирий тютюн, яловичина і телятина, молоко і молочні продукти, свинина, м’ясо овець і кіз, яйця, м’ясо птиці та інші продукти
Ліцензії на імпорт, імпортні тарифи, тарифні квоти на імпорт, маркетингові стандарти (для деяких продуктів)
Ресурси online-аналітики вимог до с/г продукції
Codex Alimentarius як база вимог та стандартів
ПРАКТИКУМ: визначення регламентів, директив та стандартів для с/г товарів
ТЕМА 2 Вимоги до виробництва деяких продуктів харчування
2.1 Вимоги до виробництва деяких продуктів харчування
Швидкозаморожені продукти, обробка іонізуючим випромінюванням
«Нові» продукти (novel foods) та інгредієнти з «нових» продуктів
ГМО
Продукти, призначені для певних харчових цілей
Харчові продукти, призначені для використання в дієтах для зниження ваги
Дієтичні продукти для спеціальних медичних цілей
Продукти на основі злаків і продукти дитячого харчування для немовлят і дітей молодшого віку
Молочні суміші та подібні продукти
Виробництво безглютенових продуктів
Харчові добавки, які споживаються окремо
Вітаміни та мінерали
2.2 Вимоги до виробництва продуктів харчування для спеціальних цілей та окремих груп споживачів
Авторизація, визначення максимально допустимих норм
Особливості маркування
Online-дані та робота з ними
2.3 Виробництво спеціфічних продуктів
М’ясо та жири, яловичина та продукти з неї
Збезводнене консервоване молоко
Цукор, мед
Фруктові джеми, желе, мармелад, пюре з каштанів
Напої, мінеральна вода та питна вода
Фруктові соки та подібні продукти
Кава та екстракти цикорію
2.4 Гігієнічні практики та контроль продуктів харчування
«Пакет гігієни» та вимоги безпеки до продуктів харчування
Продукти харчування з інгредієнтами тваринного походження, особливі вимоги, контроль, авторизація виробництв
2.5 Забруднювачи
Нітрати, афлатоксини, охратоксин А, патулін, фузарійтоксіни, свинець, кадмій, ртуть, 3-MCPD, діоксини, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) та інші. Визначення вимог.
Залишкові рівні лікарських препаратів і пестицидів в продуктах харчування
ТЕМА 3 Вимоги до маркування
Загальні вимоги, харчова цінність, алергени
Ідентифікація партій
Заяви про споживчі властивості та здоров’я
Маркування географічних індикаторів, традиційних спеціалізацій та походження
Органічне маркування
ТЕМА 4 Вимоги з пакування
Номінальна кількість продуктів, маркування ваги та об’єму, маркування «е-mark»
Пакування та відходи
Пакування, яке контактує с харчовими продуктами – вимоги
«Активне» та «інтелектуальне» пакування
ПРАКТИКУМ: робота з «чек-листами» щодо аналітики вимог до товару. Складання «мапи» вимог.



МЕТОДІЧНІ МАТЕРІАЛИ
Посібник "Путівник по ринку ЄС: посібник для експортера-початківця" (Розроблений Центром експорту EXPORT-UA)
Посібник розроблено для експортерів, які тільки починають знайомитися з ринком ЄС і потребують розуміння основних принципів регулювання ввезення-вивезення товарів. Розглядаються принципи функціонування ринку ЄС, рівні законодавчого регулювання, переміщення товарів, оподаткування, заходи регулювання. Особливу увагу приділено режимам ввезення українських товарів на ринки країн ЄС та питань, які пов'язані з кількісними обмеженнями (квотами).  Наведено огляд вимог до товарів с/г призначення, продуктів харчування і товарів промислових груп для формування загального розуміння вимог законодавчої бази ЄС до ввезених товарів.

ЧЕК-ЛИСТ визначення вимог ринку ЄС для с/г продукції та продуктів харчування (розроблений в рамках проекту East Invest2, який фінансується Європейським союзом)
Чек-лист розроблено ведучим експертом ЄС Люком Ван Лоувереном (ТПП Антверпен, Бельгія) та містить зручний алгоритм відстеження регламентів та директив ЄС з вимог до с/г продукції та харчових продуктів.

ТРЕНЕР:
ПЕРЕПЕЛИЦЯ ГАЛИНА, Директор Центру, експерт з питань міжнародних ринківРозробник концепції, методичних матеріалів та програм навчання "Школи міжнародної торгівлі" (International Trade Skills School). Розробка 200 годин навчальних програм і методичних матеріалів з питань євроінтеграції. Проведення 53 тренінгових заходів (2013-2015рр.) з питань доступу на ринок країн ЄС, (24 з них - у співпраці з регіональними ТПП, 8 - у рамках Проекту USAID, 3 - MDOFFICE). Розробник методичних матеріалів: "Керівництво для початківців експортерів по веденню бізнесу з ЄС" спільно з Дніпропетровською ТПП в рамках проекту "Stronger Together" (2014); участь в розробці Керівництва "Успішний доступ на ринки ЄС" у співпраці з Німецько-українським проектом в сфері економіки і Львівською ТПП (2014); автор посібників "Основи міжнародної торгівлі: посібник для початківців експортерів", "Аналітика вимог ринку ЄС: посібник для початківців", "Механізми спрощення митних процедур" у рамках проекту ПРООН в Україні (2015). Тренер проекту USAID "Лідерство в економічному врядуванні" з питань розвитку експорту та просування на зарубіжні ринки (2015). Консультант з питань походження товарів і вибору торгових режимів доступу в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на порталі MD OFFICE. Координатор і експерт твінінгового проекту East Invest 2 з розвитку експортного потенціалу агропродовольчого сектору в рамках ЗВТ + Україна-ЄС.

Джерело: http://export-ua.com/ua/fullstudy/17-otsinka-gotovnosti-do-eksportu-v-yes-produktsiyi-sg-pidpriyemstv-ta-produktiv-kharchuvannya