вівторок, 28 червня 2016 р.

До Китаю і назад (ролик, англ.)

Інформативний ролик про роботу німецьких компаній. Багато бізнесів у певний момент перенесли виробництво до Китаю. Втім, щоб не втрачати повністю ресурсної людської бази і спроможностей в Німеччині, невелика частина людей в німецьких компаніях завжди продовжувала робити ті самі товари, що і в Китаї. 
Згодом, коли рівень автоматизації в Німеччині зріс, стало можливим і економічно доцільним повернути виробництво назад. І це стосується виробництва в т.ч. таких на перший погляд простих товарів, як кухонні пластикові прибори. Думаю, що сьогодні (4 роки після зняття ролика) тренд усе ж таки не змінився.
В моїй практиці я також зустрічався з ситуацією, коли беручи до уваги рівень автоматизації в розвинених економіках і обсяги виробництва, цінові переваги української продукції зникають. Це, до речі, ще один аргумент до того, що нам не варто зосереджуватися на сегменті масового виробництва.
Маєте питання по експорту та інтернаціоналізації? Наштовхнулися на цікаве відео або текстові матеріали по цій темі і готові поділитися цим багатством? Напишіть мені на oleh.myroshnichenko@gmail.com.