неділю, 28 серпня 2016 р.

Вплив промислових трагедій на етичні закупівлі міжнародних покупців (укр., англ.)

Трагедія Рана Плаза ... Рана Плаза була промисловою будівлею у місті Савар, Бангладеш. На чотирьох незаконно добудованих верхніх поверхах чотириповерхової будівлі розташовувалися п'ять швейних фабрик. Будівля перебувала в аварійному стані і використовувалася навіть попри застереження і протести працівників. У квітні 2013 року вона обвалилася, поховавши під собою понад 1 000 загиблих. 
На той час Бангладеш вже встиг стати другим світовим експортером одягу - чи не в першу чергу завдяки надзвичайно низькій вартості людської праці - переважна більшість працівників швейних фабрик отримує зарплатню порядка 25 центів на годину, що складає 4 долари за восьмигодинну робочу зміну. У Бангладеш шили одяг як топові світові бренди, так і найбільші світові мережи супермаркетів. Трагедія Рана Плаза стала шоковим ударом для багатьох з них. Не тому, що вони не знали в яких умовах працюють швеї, а тому, що той негативний розголос, який пройшов у медіа, досить боляче вдарив по продажах компаній, що не проводили достатній етичний аудит своїх постачальників. 
Сьогодні вже ні у кого не викликає подиву те, що великі міжнародні покупці з високою репутацією висувають до постачальників високі вимоги щодо сталості. Такі вимоги виявляються головно за двома напрямками: 
1. Безпека та належні умови (оплати) праці працівників
2. Проходження екологічної сертифікації (наприклад Ecolabel)

Представляю вашій увазі телестрічку-журналістське розслідування канадського каналу CBC News стосовно низьких цін на одяг у британських супермаркетах, причин цього і стану галузі одягу, а також ситуації з правами робітників у Бангладеш. Подібні стрічки досить сильно впливають на громадську думку у розвинених країнах. Достатньо сказати, що ця робота отримала International Emmy® Award у розділі програм про поточні справи у 2014 році.