понеділок, 14 листопада 2016 р.

Про роботу, про мрію, про державу і про дух підприємництва

Про мою роботу
Шановні друзі, дякую, що читаєте і навчаєтеся з матеріалів цього блогу. Для мене надзвичайно важливо підтримувати ті паростки підприємницьких амбіцій в Україні, що штовхають вас не просто до розвитку власного бізнесу, а до підняття його на новий щабель - до конкуренції на міжнародних ринках, до входження у іноземні ніші. З цією метою зараз реалізую проект по створенню онлайн-курсу для українських експортерів (за підтримки фонду WNISEF). Також працюю над посібником для експортерів одягу до Європейського Союзу в рамках проекту литовського МЗС. Виступаю на форумах, круглих столах у Києві та, переважно, у регіонах.

Про мрію
Знову і знову повертаюся до думки про те, що ключовим бар'єром для нарощування нашої конкурентоспроможності є атавізми пострадянської свідомості. Живемо сьогоднішнім днем, боїмося ділитися досвідом досягнень, тримаємо бізнес в тіні, не дбаємо про клієнта, не поважаємо його і не "паримося" його потребами, зосереджуємося лише на фізичних характеристиках товару, не захищаємо власного права на ведення легального бізнесу. Де наші мрії? Де? Хто мріє по справжньому - у тому сенсі, про який казав покійний Гаврилишин?Великий успіх починається з великої мрії. Велика команда починається з однодумців, що "захворіли" на мрію власника бізнесу. Мрійте і нехай енергія ваших мрій долає перешкоди і забобони! Мрійте і нещадно гасіть навколо себе джерела соціальної імпотенції!

Про державу
Що підрізає нашу мрію окрім невпевненості у собі? Є проблеми з кадрами - людей треба мотивувати, вчити і "запалювати". Є проблеми фінансового знекровлення бізнесу. Але є і те, чого в принципі не має бути - просто тому, що це повністю суб'єктивний фактор. Маю на увазі стосунки між державою та бізнесом - місцевих адміністративних князьків і княгиньок, людей, що займаються фактичним рекетом і здирництвом прикриваючись державними мандатами. Ніколи не варто забувати, що це наша держава і що public servant - це суспільний СЛУГА, а не володар. Нам треба називати речі своїми іменами і виявляти ЩИРЕ здивування неадекватною поведінкою держслужбовців, нам треба захищатися і захищати свої права, робити розголос через медіа, писати листи, йти до суду і використовувати увесь наявний арсенал інструментів для захисту свого КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА ВЕДЕННЯ ЛЕГАЛЬНОГО БІЗНЕСУ У ВЛАСНІЙ ДЕРЖАВІ. Повірте, в Україні є достатньо прикладів ведення легального бізнесу попри скепсис та ухмилки, які я бачу на обличчях, коли кажу про це. Боротися варто - і не обов'язково одному. Краще удвох, утрьох, у асоціації, у кластері, у кооперації з партнерами і так далі. Система має працювати за нашими принципами. З цією метою їй необхідно постійно нагадувати про те, якими мають бути принципи її функціонування - на тій підставі, що первинними є ми, а система створена нами і для нас. Якщо ж ми мовчимо, то система функціонує переслідуючи свої інтереси з нашої мовчазної згоди. Без зміни системи навколо себе стати великим експортером буде складно.



Про дух підприємництва
Я переглядаю багато роликів про західних підприємців. Хто такий підприємець у США? Це людина, яка у жодному разі, за жодних обставин не опускає руки! Думаєте там легше робити бізнес? Чи там менші податки? Чи там на кожному кроці допомагають? Ні, ні і ще раз ні. Вони просто думають по іншому. Вони не соромляться поразок. Вони вгризаються у асфальт зубами і пашуть день і ніч, вирощуючи і викохуючи власний бізнес. Дивіться на них, слухайте їх і вчиться у них. Візьміть за правило, коли приймаєте душ або чистите зуби, дивитися оцей YouTube-канал - він абсолютно правильний, надихаючий і заряджаючий енергією https://www.youtube.com/channel/UCKmkpoEqg1sOMGEiIysP8Tw Ви відчуєте, як поступово, зміниться ваше ставлення до бізнесу, а можливо і до себе. Ви почнете черпати з найкращих джерел і мислити, як мислять найбільш успішні люди.


Україна переможе!