понеділок, 30 січня 2017 р.

Запуск спільного підприємства світового рівня (стаття Harvard Business Review, англ.)

Пропоную вашій увазі статтю 13-річної давності Launching a World-Class Joint Venture з Harvard Business Review, яка не втратила своєї актуальності. Більше того, очевидно, що вона стала класикою читання про створення успішних спільних підприємств (а зрештою і усіх інших коопераційних форм ведення міжнародного бізнесу).

Створення коопераційних структур вимагає особливих підходів. Тоді, як багато спільних синергій від початку виглядають очевидними, їх досягнення на практиці не є гарантованим і вимагає серйозної інвестиції інтелектуального ресурсу, аналізу та моделювання на стадії розробки. Одразу після запуску коопераційної структури виникає велика кількість питань операційного управління, що потребують врегулювання.

Переговори зі створення спільного підприємства, визначення зон відповідальності, початкових та послідуючих внесків батьківських компаній, ступеня і механізмів їхнього залучення до операційної діяльності, використання ресурсів і продуктів батьківських компаній, ступінь операційної та стратегічної незалежності спільного підприємства від "батьків" ... ці та багато інших питань є дуже важливими і потребують роз'яснення. 

Мені особисто було цікаво дізнатися, що одна з батьківських компаній може «отримувати зиск» продаючі свої товари/послуги спільному підприємству за завищеними цінами, таким чином «перекачуючи» прибутки у ОДНУ материнську компанію. Потім залишковий прибуток розподіляється між двома «батьками» 😃

Тож пропоную збагатити ваш інтелектуальний багаж прочитанням цієї класичної статті … hbr.org/2004/02/launching-a-world-class-joint-venture

Приємного читання!