четвер, 13 липня 2017 р.

Питання та відповіді щодо торгівлі та ведення бізнесу з Єгиптом

Моє інтерв'ю журналісту Сергію Григоренку стосовно торгівлі та ведення бізнесу з Єгиптом

Джерело:
http://milestoneaddicts.com/wp-content/uploads/2016/06/images-14.jpg

-          Які українські експортні товари є найбільш затребуваними на єгипетському ринку?
ОМ: У 2016-му Єгипет став пятим найбільшим імпортером української продукції (понад 2 млрд.дол. українського експорту). Продажі залізної та металевої продукції (напівфабрикати заліза та нелегованої сталі, сталеві прути тощо) склали близько 800 млн дол – майже так само, як і наш експорт зернових культур до Єгипту. На третій сходинці насіннева група, лікарські рослини, солома i фураж – порядка 290 млн дол. Експорт цієї групи у минулому році суттєво зріс – у понад 5 разів! З іншого боку, наш експорт рослинної олії та тваринних жирів до Єгипту знижується пятий рік поспіль.

-          Які товари можуть бути в майбутньому потенційно цікаві єгипетським компаніям / державі / населенню?

ОМ: Загалом, Єгипет залишається найбільшим споживчим ринком та найбільш диверсифікованою економікою арабського світу. Населення Єгипту є молодим і зростаючим.
У найближчі роки тут очікується зростання попиту на їжу. Не вся українська їжа користуватиметься попитом на єгипетському ринку з огляду на відмінну культуру харчування і вимоги щодо халяль-сертифікації. Але такі харчові групи, як кондитерська, мясна та молочна мають непогані перспективи – за умови підтримки належного рівня якості.
Очікується, що нещодавні економічні реформи у країні стимулюватимуть економічне зростання і, зрештою, збільшать купівельну спроможність. Останнім часом в Єгипті відкрилася велика кількість магазинів, що дозволить заробити на зростаючому попиті. В країні також є величезна кількість традиційних (вуличних) ринків.
Якщо говорити про нішеві ринки та про послуги, то зростання сектору освіти може також бути цікавим для цілей експорту якісних освітніх послуг і супутніх до цього товарів; розвідувальні роботи щодо нафти і газу, обслуговування устаткування для розвідки та видобутку газу та нафти є також перспективними – з огляду на значні інвестиції у країні таких компаній, як BP, ENI, BG. Цікавими можуть бути пропозиції для секторів вітрової та сонячної енергетики, що розвиваються у країні, сектору будівництва інфраструктури.

-          У чому полягають складності ведення бізнесу з Єгиптом? 
ОМ: Це політична та соціальна нестабільність, надмірна бюрократизація, обмежений доступ до іноземної валюти, рівень бідності за станом на 2015 рік складав 26%, високий рівень корупції, брак правової визначеності та повільна робота митниці, питання захисту інтелектуальної власності. Разом з тим, економічні реформи уряду у 2016 році позитивно сприймаються міжнародною спільнотою.
Є ризики пов’язані із невиконанням зобов’язань і захистом своїх прав, наприклад, несплата за контрактом. Розвязання спорів у Єгипті є дуже повільним і термін до винесення вироку займає у середньому 3-5 років. За станом на середину 2016 року уряд Єгипту засвідчив брак готовності включати положення (обмовки) про міжнародний арбітраж у комерційні контракти та угоди. Виключенням у цьому відношенні  є Міністерство палива.

- На які культурні особливості варто звертати увагу у бізнесі з Єгиптом?
ОМ: Перед тим, як увійти в контакт з єгипетською компанією, дослідіть її і визначте чи вона належить до державного чи приватного сектору? Вона має світську чи ісламську орієнтацію? Якщо це організація ісламської орієнтації, то беріть до уваги потенційний вплив релігійних питань на процес ухвалення рішень.
Необхідно приділити багато уваги розвитку особистих контактів з ключовими особами. Це є важливим з огляду на те, що для просування по ланцюгу контактів необхідні добрі взаємини з іншими їхніми контактами. Для розвитку первинних контактів необхідним знайти людину-посередника, що допоможе організувати зустрічі і діяти, як культурниймісток. Такі посередники потрібні у тому числі на місцевому рівні.
Єгипетські компанії зазвичай є ієрархічними. Повноваження у них зосереджені в руках кількох ключових керівників. Вони керують через прямі вказівки, тоді, як від виконавців не очікується ініціативи. Це означає: якщо про щось не було домовлено конкретно, це може бути не зроблено.

-          Чи відкритий ринок Єгипту до поставок готових виробів?
ОМ: Якщо говорити, наприклад, про машинобудування та будівельні матеріали, то такі можливості є – з огляду на такий мегапроект, як розширення пропускної спроможності Суецького каналу, а також розвиток супровідної інфраструктури включно з побудовою нового міста Ісмаілія, технологічної долини, промислової зони і сімох нових тунелей між Синайським півостровом, Ісмаілією та Порт-Саїд.
Імпорт устаткування є однією з найбільших статей єгипетського імпорту (понад 5 млрд дол США). Тут українським експортерам треба буде конкурувати з такими країнами-постачальниками, як Китай, Південна Корея, США, Німеччина, Франція.До 20-ки експортерів цих типів продукції входить також і наша сусідка Польща.
Єгипет імпортує багато транспортних засобів, електричних машин та обладнання. У секторі зброї та продукції військового призначення Єгипту зустрічаються постачальники у т.ч. з Болгарії, Сербії, Бангладеш. Про харчову продукцію я вже казав раніше.

-          Як краще заходити на цей ринок?
ОМ: Варто знаходити єгипетські компанії, що представлятимуть вас у Єгипті. Від початку орієнтуйтеся на довготермінову присутність на ринку радше ніж на отримання швидкого прибутку. Також важливо структурувати бізнес у спосіб, що зменшить ризики від обмежень на операції з іноземною валютою.

-          Наскільки важливі обмеження, які накладаються халяльною продукцією?

ОМ: Усі імпортовані до Єгипту харчові продукти тваринного походження повинні мати сертифікат халяль. Те ж саме стосується косметичної та фармацевтичної продукції.