суботу, 15 липня 2017 р.

Технічні стандарти і сертифікація у Канаді

Якщо ви плануєте експортувати до Канади, то варто ознайомитися з каталогом Canadian General Standards Board (CGSB). Список уповноважених продавців канадських стандартів наводиться тут. Зареєструвавшися у базі
одного з продавців стандартів - Techstreet - я БЕЗКОШТОВНО завантажив стандарт по системах органічного виробництва "Organic production systems. General principles and management standards". Але звісно, не усі стандарти є безкоштовними.

Чи є ці стандарти обов'язковими? Загалом стандарти у Канаді є добровільними. Виключення стосуються випадків, коли посилання на стандарти містяться у регуляторних документах уповноважених органів або у схемах державних закупівель. Якщо ж федеральний, провінційний або муніципальний уряд посилається на стандарт у своєму законодавстві, то він стає частиною закону.

Сертифікація відповідності до деяких стандартів з каталогу CGSB проводиться безпосередньо CGSB. Це називається проходженням програм сертифікації та кваліфікації. Список таких програм є тут. Сертифікація по інших стандартах проводиться іншими органами оцінки відповідності, що пройшли сертифікацію у Standards Council of Canada. Перелік таких організацій можна знайти тут.

ПС: нагадаю, що зона вільної торгівлі Канада-Україна починає діяти з 1 серпня 2017 року!