вівторок, 26 вересня 2017 р.

Огляд інноваційних практик у регіональних експортних стратегіях для МСП та залученні іноземних інвестицій (англ.)

Документ буде корисний для тих, хто думає над регіональними та місцевими експортними стратегіями.

Публікація мічіганського державного університету «A Global Review of Innovative Practices in Regional SME Exporting Strategies & Foreign Direct Investment Attraction» від 2012 року являє собою огляд стратегій та політик співпраці на регіональному та мікрорівнях різних країн з метою просування експорту та підвищення конкурентоспроможності.
Група дослідників мічіганського університету поставила за мету надати районам економічного розвитку (Economic Development Districts) у США, а також регіональним та місцевим організаціям економічного розвитку у Канаді та Мексиці інформацію для допомоги у розробці ефективних регіональних експортних стратегій, а також для залучення прямих іноземних інвестицій. 

Деякі акценти, на яких наголошує дослідження:

- нарощування експорту має робитися у т.ч. через вдосконалення експортної логістичної інфраструктури (порти, залізниця, аеропорти, дороги);
- потреба у освіті МСП - так вони зможуть скористатися експортними можливостями
- заснування офісів (представництв) регіону за кордоном для залучення інвестицій та покращення доступу МСП до ринку;
- з’єднання компаній-експортерів з урядовими агенціями та асоціаціями, що просувають експорт;
- підтримка експорту МСП через торгові місії, семінари.

Можливо більшість з цих «порад» і виглядають банально. Але в контексті досвіду конкретних країн це сприймається переконливо. 

Окрім того, цікавими у дослідженні є стратегії «спільного економічного розвитку», коли наприклад два суміжних регіони з різних країн домовляються про системну економічну взаємодію. Наприклад у США та Канаді така рамка відносин є між штатами Орегон, Вашингтон, Монтана, Айдахо та Аляскою з одного боку та Британською Колумбією, Альбертою, Саскачеваном, Північними територіями та Юконом - з іншого. Співпраця реалізується через ініціативу Тихоокеанський північнозахідний економічний регіон (Pacific NorthWest Economic Region (PNWER)). PNWER надає майданчик для спільного двонаціонального планування з залученням громадського та приватного секторів і підключенням лідерів державного та провінційного рівнів. Також цікавими є формати малої транскордонної співпраці, коли економічно інтегруються частини прикордонних територій суміжних країн - на прикладі Greater Sault Region.