четвер, 29 березня 2018 р.

Про отримання імпортних ліцензій для ввезення агропродукції до ЄС

Загальновідомо, що режим безмитних квот для ввезення продукції з України до ЄС охоплює 36 категорій агропородукції. З них 27 категорій завозяться за системою "перший прийшов - перший обслуговується", яка не потребує спеціальних дозвільних документів. Решта - 9 категорій потребують отримання спеціального дозволу - ліцензії на ввезення (import license). Це такі продукти:
  • м’ясо птиці; свинина; сухе молоко яйця та альбуміни;
  • молоко, вершки, згущене молоко та йогурти;
  • пшениця м’яка, пшеничне борошно та гранули;
  • ячмінь, ячмінне борошно та гранули; яловичина;
  • вершкове масло та молочні пасти;
  • кукурудза, кукурудзяне борошно та гранули.

Зверніть увагу, що заявка на ліцензію подається і зрештою сама ліцензія отримується не українським експортером, а імпортером-резидентом на території ЄС.

USDA зазначає:
ЄС вимагає імпортні ліцензії (сертифікати AGRIM) для більшості агропродуктів, для яких він надає підтримку [виробникам] включно зі злаковими, молочною та м'ясною продукцією, оливковою олією, більшістю фруктів та овочів, вином та цукром. Для отримання ліцензії, необхідо подати заяву та сплатити заставний внесок (security fee) країні-члену ЄС, що випускає ліцензію. Ліцензії бувають різної тривалості - більшість з них збігає за три місяці після пісяця випуску. Ліцензія застосовується імпортером. 

Деякі українські компанії бажають самостійно завозити до ЄС товари, на які діє система імпортних ліцензій - для подальшої реалізації. У такому випадку традиційною схемою є заснування власної компанії в ЄС. Якщо ви не знаєте з чого почати для знаходження інформації по процедурі отримання ліцензії, то варто знати, що така ліцензія називається AGRIM. Для пошуку в Інтернеті це є ключовим пошуковим словом. Таким чином я знайшов інформацію по отриманню імпортних ліцензій в Угорщині, Великобританії, Фінляндії, Словенії.

Якщо Ваша компанія вже займалася подібною діяльністю, прошу залишити тут коментарі і поділитися досвідом.