пʼятницю, 8 червня 2018 р.

Рекомендоване читання: Д. Сазерленд "SCRUM: навчись робити вдвічі більше за менший час"

Книга Джефа Сазерленда «SCRUM: навчись робити вдвічі більше за менший час» занурить вас у особливий стан. Сазерленд набув унікальну суміш різнопланових життєвих досвідів: курсант військової академії у Вест Поінті, льотчик-розвідник у В’єтнамі, що чудом вижив, талановитий вчений-лікар з докторським ступенем у школі медицини штату Колорадо, видатний аналітик, лідер і керівник великих проектів.
Зрештою, це людина, що представила світу унікальну систему організації роботи бізнес-команд - на основі власного досвіду, методів роботи компанії TOYOTA, численних досліджень і спостережень - SCRUM. Сазерленд щедро приправив свою книгу різноманітними прикладами та описами життєвих ситуацій, що «затягують» у читання і загострюють сприйняття матеріалу. Читаючи цю книгу часто думаєш про себе і про свої команди, про те, як працюєш і упорядковуєш свою роботу ти сам. 

Деякі моменти з книги, що видалися мені особливо цікавими та мої особисті міркування нижче.

Сазерленд наводить аргументи на користь концентрації лише на одному завданні за раз. Погляньте ось на таку таблицю з книги:

Кількість одночасно виконуваних проектів
Відсоток наявного часу для роботи над кожним проектом
Втрата часу з огляду на переключення між проектами
1
100%
0%
2
40%
20%
3
20%
40%
4
10%
60%
5
5%
75%

Саме тому методологія SCRUM розбиває роботу на логічно завершені одиниці (спрінти), які виконуються по одному від початку і до кінця. Це дає величезну економію часу, а точніше ліквідує непродуктивні часові витрати переключення між проектами і допомагає тримати концентрацію на виконуваній роботі на найвищому рівні. Втім, це лише одна з багатьох особливостей SCRUM.
Спочатку мені здавалося, що SCRUM є універсальним методом підвищення командної продуктивності. Але згодом сприйняття змінилося. SCRUM де факто вимагає від кожного члена команди відмови від монополії знань та навичок. Взаємодопомога, повна відкритість, обмін знаннями течуть без перепон. Хто не готовий до такого режиму роботи, той сам стає перепоною. Як зазначає Сазерленд, чим на вищій посаді і чим довше працювала людина раніше, тим складніше їй перейти і розкритися у SCRUM-середовищі. Робота за цією методологією вимагає від учасників відставити вбік власне его і цілеспрямовано працювати на командний успіх - практично як мурахи у мурашнику. Не кожна людина здатна на таке. Тому, на мою думку, для переходу на SCRUM дуже цінними можуть бути послуги підтримки персоналу у переході на SCRUM (психолог або людина з психологічними задатками).
За словами Сазерленда, робота в SCRUM допомагає людям повною мірою розкрити свій потенціал розумного співробітництва одне з одним, реалізувати себе і наблизитися до щастя. Ніколи раніше я не зустрічав такої тісної ув’язки з рівнем щастя людини та ефективністю її роботи. Сазерленд радикальний у своїх твердженнях щодо щастя: «дослідження за дослідженням показують, що щастя ПЕРЕДУЄ важливим наслідкам та ознакам процвітання. «Люди щасливі не тому, що вони успішні; вони успішні, бо щасливі … Результативність людей покращується навіть якщо вони стають лише трішки більш щасливими». Це також означає, що коли люди починають почуватися менш щасливими, можна очікувати погіршення справ у компанії. Таким чином індикатор «щасливості» людей є дуже добрим орієнтиром майбутнього (успіху) компанії.
Також мені дуже сподобалися приклади застосування SCRUM у школах для навчання школярів. Фактично, у класі формуються проектні навчальні команди. Завдяки SCRUM (eduScrum) діти самі займаються плануванням навчання (роботи), самі беруть собі домашні завдання. У дітей з‘являється азарт і бажання спільних досягнень. Що може бути цінніше для побудови сильного суспільства?
Незалежно від того, чи запровадите ви SCRUM у своїй діяльності, книга змуcить вас серйозно задуматися над бар’єрами, що перешкоджають персональній і командній ефективності, звернути увагу на конкретні проблеми і шляхи їх розв’язання.


Книгу можна придбати в україномовному перекладі - наприклад тут або купити на Amazon в оригіналі тут.