понеділок, 9 липня 2018 р.

Рекомендоване читання: «The Mormon Way of Doing Business: How Nine Western Boys Reached the Top of Corporate America»

Книга Джеффа Бенедикта «Як ви побудуєте своє життя» справила на мене велике враження. Це єдина книга за багато років, яку я прочитав двічі. Її автор - Клейтон Крістенсен - є не лише професором гарвардської бізнес-школи, визнаним авторитетом і бізнес-мислителем світу, але і членом церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (мормоном). Мій інтерес до тематики мормонів у бізнесі підігріло те, що ці люди зазвичай не говорять про свою віру, не виставляють її напоказ. А між тим, вони виявляють чималу ціннісну та духовну стійкість у найрізноманітніших життєвих ситуаціях, є дуже врівноваженими і комфортними у спілкуванні - я мав персональний досвід спілкування з мормонами у Києві - років 15 тому)
Усього цього виявилося достатньо, щоб я набрав у пошуковому рядку на Амазоні слово mormon. Так я і натрапив на книгу «The Mormon Way of Doing Business: How Nine Western Boys Reached the Top of Corporate America». 

Так повелося у нашому суспільстві, що віруючі і духовні люди асоціюються з помірними або малими статками і «не клеються» з бізнесом, а надто з великим бізнесом (олігарха Новінського, попри всю його церковну риторику, до когорти духовних людей не зараховую). Отже, ця книга не лише сильно тисне на усталені стереотипи щодо кар’єри віруючих людей, але і показує, що ці люди - за рахунок залізної дисципліни і твердих переконань - формують унікальний і складний баланс між сім’єю, служінням своїй церкві та роботою у надконкурентному бізнес-середовищі. 

Ця книга змусить багатьох з нас відчути незручність. Маневруючи під тиском нескінченної роботи, багато хто ставить пріоритетом кар’єру, маргіналізуючи «інвестиції часу» у сім’ю. А втім, для героїв цієї книги щасливе сімейне життя є фундаментом кар’єрного успіху - за принципом «щасливий у сім’ї - успішний на роботі». Навіть коли сім’я вимагає надзусиль, ці люди роблять такі надзусилля. Так вони і живуть: тато - керівник топової американської корпорації (JetBlue, Deloitte, American Express …), знаходить час для 6 або 9 дітей і для роботи єпископом у регіональному осередку церкви. Дружини таких тат найчастіше обирають бути мамами і беруть на себе важкий тягар догляду за дитячою шайкою. Допомогою нянь користуються лише у виключних випадках, хоча могли б собі дозволити цілий загін доглядачів. 

А чи знаєте ви, що колишній губернатор штату Масачусетс і кандидат у президенти США Міт Ромні - теж мормон? А до входження у політику цей батько п’ятьох дітей зробив блискучу кар’єру у бізнесі працюючи у Bain&Company, а потім заснувавши дуже прибуткову дочірню компанію Bain Capital. Водночас Міт Ромні багато років був єпископом місцевої конгрегації, а згодом став президентом конгрегацій мормонів біля Бостону. Така діяльність потребує регулярного виділення неабиякого часу для виконання церковних обов’язків.

Книга також містить захоплюючий виклад трагічних подій 11 вересня 2001 року, коли пасажирські літаки під керуванням терористів Аль-Каїди знищили Північну та Південну вежі Світового торгового центру у Нижньому Манхеттені. Адже частина героїв цієї книги була саме тоді і саме там.

Мормонізм є дуже стрункою і кристалізованою релігією, а мормони мають міцні сім’ї, виховують велику повагу до освіти і наполегливої праці, мають багато дітей і самовіддано працюють над їх вихованням. 

Це незручна книга, яка знову і знову повертатиме вас до класичних сімейних цінностей і показуватиме важливість їхнього місця у нашому житті, іноді навіть протиставляючи їх бізнесу та успіху у професійній діяльності.

Також, на мою думку, ця книга є чудовим доповненням до роботи Клейтона Крістенсена «Як ви побудуєте своє життя». Я тепер набагато краще розумію як і чому він написав ту книгу. Що особливо прикметно: він ніде не обмовився, що «Як ви побудуєте своє життя» якраз доводить силу і доцільність принципів і постулалів віри церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Мені не вдалося знайти книгу Джеффа Бенедикта в україномовному перекладі. На Амазоні книгу можна придбати за 5.52 USD. Паперова версія (без пересилки) коштуватиме 15 USD.


ПС: цей текст не є закликом ставати мормонами 🙂 Але він однозначно розширить бачення балансу між особистим і професійним у вашому житті.