вівторок, 28 травня 2019 р.

Де і як вивчити англійську?

Чи можна сьогодні не знати англійську? Не можна. Але ми наполегливо і мужньо продовжуємо її не знати.
Я - людина, що опанувала мову практично самотужки і вже років 15 читаю професійну і художню літературу англійською, спілкуюся вербально та письмово з колегами. То ж хочу дати певні поради на основі власного досвіду та тих можливостей, які сьогодні відкриває в цьому плані пан Інтернет.
  • Якщо в англійській ви ще ні бельмеса, зареєструйтеся у безкоштовній системі Duolingo і почніть навчання з мобільного телефону. Вас навчать читати, писати і говорити - на базовому рівні.
  • Підпишіться у LinkedIn або Twitter на компанії-лідери галузі, на лідерів думки у вашому секторі і почніть їх читати - нехай навіть з електронним перекладачем (але не перекладайте автоматично цілі сторінки). Робіть зусилля - тільки так буде толк.
  • Подібним чином, підпишіться на цікаві ДЛЯ ВАС англомовні професійні канали по бізнесу і по вашій галузі в YouTube. Слухайте їх, коли їдете в машині, коли робите нудну роботу. Вслуховуйтеся і намагайтеся зрозуміти. Коли треба, звертайтеся до словника. 
  • Купіть собі Kindle Paperwhite (ціна 2500-4500 грн. в залежності від моделі) і поставте на нього російсько-англійські словники, які показуватимуть вам переклад з англійської простим натисканням пальця на незнайомому слові. Словники можна завантажити наприклад тут або тут. Скидайте на Kindle важливі для вас професійні статті англійською і рухайтеся уперед! Якщо вагаєтеся, чи вам потрібен саме Kindle для вивчення мови, прочитайте цю статтю.
  • Переведіть комп'ютер і телефон на англійську мову інтерфейса.
  • Робіть собі помітки і нагадування англійською мовою. 
  • Для розвитку мовних навичок і щоб не відбирати нічийого часу, почніть диктувати слова і речення на телефон і дивіться наскільки чітко він розбирає вашу вимову. А вже на другому кроці можна спілкуватися.
  • Якщо дозволяє бюджет, почніть заняття з носіями мови через Skype. В цій онлайн-базі є велика кількість викладачів з будь-якої країни і на різний бюджет. Просто почніть!
Пам'ятайте: немає єдино вірного вчителя або курсу для вивчення мови. Вивчення мови - це в першу чергу включення її у свою діяльність, у свій "денний робочий раціон". Вивчення мови - це заробляння грошей через знання мови - через отримання професійної інформації без викривлень і з перших рук, спілкування з потенційним партнером по-телефону, поштою; це перебування у потужному міжнародному інформаційному потоці. Повірте - воно того варте!
Якщо є питання або потрібні поради щодо англійської, звертайтеся. В мене ідей вистачить на всіх.