пʼятницю, 18 травня 2018 р.

Обов'язкове читання з промислової та експортної політики: Джо Стадвел «Чому Азії вдалося"

Якщо ви цікавитеся промисловою та експортною політикою, то, як кажуть англійською, look no further
Головний висновок цієї книги: ми можемо використовувати політики протекціонізму та активного стимулювання експорту за умови
належної експортної дисципліни. Допомога надається на умовах ефективного розвитку промислового та експортного потенціалу національної економіки. Уряд повинен активно підштовхувати свій бізнес до міжнародної конкуренції, експорту та експансії на закордонні ринки. Саме успішний експорт є лакмусовим тестом якості вітчизняної продукції і вітчизняного бізнесу.
Ця книга також добре показує відмінності між "косметичним" експортом низької доданої вартості і експортом, що будується на розвиненій промисловості, використовує власні технології і побудований на великих інвестиціях у реальний розвиток.
Державний борг, що виникає внаслідок інвестицій у промисловість, це проблема, але не така вже й страшна. Натомість, коли гроші інвестуються у "проїдання", то це лягає великим тягарем на усіх.
На початку книги автор чудово описує історію земельних реформ в Азії. Стає зрозумілим наскільки важливим є агросектор для запуску промислового зростання країни. Фактично, харчовий дефіцит змушує країну регулярно витрачати кошти на імпорт їжі, що вимиває валютну виручку і серйозно обмежує можливості індустріалізації країни.
Ця книга є для нас великим подарунком, можливістю повчитися на серйозних помилках та великих успіхах інших країн, уникнути марнування багатьох років розвитку для України.
Вона демонструє на яскравих прикладах, що для політичної та економічної еліти країни надважливо керуватися власним розумом і власними національними інтересами. Іноземні практики є цікавими і корисними, але усе треба накладати на потреби власної країни і на їх глибоке розуміння.
Ця книга змінює усталені уявлення про ефективні методи управління економікою. Йдеться зокрема про ліберальні економічні ідеї. Стадвел вводить важливий додатковий фактор в управління економікою — стадію розвитку економічної системи. На різних стадіях розвитку економічній системі потрібні різні політики та інструменти управління - від протекціонізму на початку до лібералізму на високих щаблях конкурентоспроможності. Стадвел вважає, що ліберальні рецепти, які пропонуються західними країнами, як універсальні, насправді гальмують розвиток країн, що розвиваються. Функція держави в країні, що розвивається, - вивести економіку на певний рівень, достатній для ліберального економічного плавання. А до того часу уряд активно спрямовує економіку у русло розвитку. Цей алгоритм може застосовуватися і на рівні окремих галузей.
Книга також буде корисною для тих, хто бажає розвивати бізнес з країнами Азії, зокрема з Китаєм. Адже окрім викладу економічних рецептів, Стадвел розповідає багато цікавого про країни Азії, їх історію та бізнес.

Книгу можна придбати в україномовному перекладі від видавництва Наш Формат. Англомовний оригінал є на Амазоні.