четвер, 15 листопада 2018 р.

Експортер має розглядати себе, як ланку глобального ланцюга постачання

Надійність ланцюга постачання традиційно є головним головним болем менеджерів по закупкам. Особливо це стосується розвинених ринків, куди ми бажаємо експортувати. Проколи у стабільності поставок є чинником, що впливає на кар'єри цих менеджерів. Сприймаючи співпрацю з нами, як ризикову і не бажаючи наражатися на проблеми, вони віддають перевагу постачальникам з інших юрисдикцій. Якщо йдеться про серйозну компанію, що цінує свою репутацію, то під тиском "дисконту на ризик" наша низька ціна  втрачає свою комерційну привабливіть. 
Тому кожна амбітна компанія вже сьогодні має розглядати себе, як "піддослідного кролика", якого вивчають на предмет ризиків співпраці. Кількість таких ризиків необхідно планомірно знижувати, і бажано робити це в рамках української юрисдикції :)
Іноді проблема полягає в тому, що ми самовпевнено зважаємо на ціну та якість продукції, як на аргументи, які "не переб'єш". Якість і ціна дійсно є фундаментальними. Але сьогодні цього вже недостатньо. Якими ж є додаткові ризик-фактори під час оцінки постачальника? Це права людини та трудові права, питання сталості бізнесу по відношенню до довкілля, питання безпечності виробництва та безпеки бізнесу і багато інших.
Один з підрозділів британського інституту стандартів (British Standards Institution або BSI) - Supply Chain Services and Solutions надає нашим західним покупцям сегменту B2B послуги з аналізу, перевірки, аудиту та розвідки в ланцюзі постачання. Українські експортери повинні розуміти якою мірою їхня діяльність підпадатиме під радар західного B2B-покупця і враховувати це у своєму бізнесі. Краще узяти за правило мантру "Серйозний партнер розглядає мене під мікроскопом. Тому я маю бути максимально досконалою ланкою глобального ланцюга постачання". Саме такий висновок напрошується після перегляду рекламного ролика від BSI.