вівторок, 4 серпня 2015 р.

Україна очима європейців: стереотипи та несподівані оцінки

Розуміння того, ЯК сприймають Україну за кордоном, зокрема у Європейському Союзі, є надзвичайно важливим для розбудови правильної маркетингової та комунікаційної стратегії під час ведення експортної діяльності. Це допоможе вам під час участі у виставках, під час написання листів до потенційних партнерів та першого очного знайомства з ними, під час розробки концепції власного бренду. Пропоную вашій увазі статтю Юрія Панченка з Європеської Правди про те, якою бачать Україну громадяни ЄС. 

Юрій Панченко, Європейська правда _ Середа, 24 червня 2015, 13:00

Що думають в ЄС про європейську інтеграцію України? Або – наскільки російська пропаганда вплинула на оцінки європейців?
Відповіді на ці питання дозволяє дати опитування, проведене у шести найбільших за кількістю населення країнах ЄС: Великій Британії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Франції. Загалом у цих країнах проживає майже 360 млн осіб, що складає більш ніж половину населення Євросоюзу.
Дослідження біло проведено Інститутом світової політики за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).  В опитуванні взяли участь 5 594 особи віком від 16 до 54 років.
Респондентам було поставлено лише три питання:
- Назвіть три асоціації з Україною.
- Які ви можете навести аргументи на користь приєднання України до ЄС у майбутньому?
- Які ви можете навести аргументи проти приєднання України до ЄС у майбутньому?
Деякі з результатів були очікуваними, деякі – не дуже. Почнемо з очікуваного.
31% респондентів впевнені, що Україна має стати членом ЄС, оскільки є європейською країною. По 30% опитуваних вважають, що членство в ЄС є способом захисту від зазіхань РФ, а також що всі країни мають шанс вступити до ЄС.
При цьому аргумент про приналежність України до Європи домінує в Польщі та Німеччині, а аргумент про членство України в ЄС як спосіб захисту від зазіхань РФ - у Польщі та Іспанії. Третій аргумент - про рівність прав - переважає в Іспанії, Польщі та Італії.
Україна насамперед асоціюється з конфліктом/війною – це оцінка 46% респондентів. На другому місці – 18% - ув’язування України з Росією. Як зазначають автори дослідження, така асоціація вочевидь пов’язана передусім з агресією Росії. З іншого боку, вона може бути спричинена сприйняттям України як держави, яка історично пов’язана з Росією. На третьому місці серед асоціацій — сприйняття України як бідної країни — 9%.
При цьому про асоціацію з Помаранчовою революцією, яка відбулася більш ніж десять років тому, згадало 3% респондентів, а про нещодавню Революцію Гідності – лише 2%. Можливо, це свідчить, що інформування європейців було недостатнім?
Цікавий момент - попри агресивну пропаганду Росії, асоціація України з фашизмом практично відсутня.
Таку відповідь дали лише 23 респонденти — що становить 0,41% опитаних. Додамо ще один важливий момент: більша частина цих респондентів - із Іспанії та Італії, а отже, в цих країнах пропаганда РФ виявилася відносно дієвою.
Дієвість російської пропаганди можна оцінити і за третім питанням – які аргументи проти потенційного приєднання України до ЄС.
Зокрема, 14% респондентів вважають, що ЄС повинен враховувати інтереси Росії в цьому питанні. Саме така теза досить часто повторюється російськими політиками.
Отже, резюмують автори дослідження, незважаючи на численні заяви як з українського боку, так і від високих представників ЄС з приводу того, що відносини між ЄС та Україною (конкретно - Угода про асоціацію) вирішується лише у двосторонньому порядку,  вплив російського дискурсу дається взнаки.
Водночас лише 0,25% вважають, що війна з Росією є причиною для відмови Україні у перспективі членства.
Опитування також показало, що усталене упередження, що розширення ЄС призведе до хвилі міграції чи дестабілізації економіки, підтримують лише 1% європейців. Це теж позитивний сигнал для України.
Набагато сильніше гальмують рух України до ЄС корупція (35%), олігархія (26%), бідність(22%). Зокрема, необхідність подолання корупції є головною умовою надання Україні членства не лише серед усіх опитаних загалом, але й у кожній з шести країн окремо, а найвищого рівня цей показник сягнув у Німеччині (44%) та Польщі (45%).
Які ще аргументи проти України?
Втома громадян ЄС від розширення Євросоюзу. Про це заявило 10% опитаних – чималий показник. Причому найбільшим він є у Франції (20%).
Так само французи лідирують в оцінці України як неєвропейської країни (20%). Середній показник у шести країнах ЄС набагато нижчий – лише 6%.
Отже, Франція, поруч з Італією та Іспанією – ще один із ключових "фронтів" майбутньої інформаційної війни, яку має вести наш уряд.
Ну і нарешті – декілька приємних відкриттів.
Досить високий показник – 30% -  тих, хто не зміг дати відповіді на запитання щодо аргументів проти надання Україні членства в ЄС. Причому лідером тут є Велика Британія, де цей показник сягає 51%.
Доволі значний відсоток опитаних відзначає вигоди ЄС від можливого членства України. 15% респондентів вважає, що це розширить стабільний європейський простір, а ще 12% впевнені, що це сприятиме економічному зростанню Євросоюзу.
При цьому більшість респондентів, які обрали останню відповідь, представляють молодь віком від 16 до 24 років. Тобто вони представляють покоління, яке у майбутньому і прийматиме рішення щодо надання Україні членства в ЄС.
Джерело: http://www.eurointegration.com.ua/articles/2015/06/24/7035179/