понеділок, 4 квітня 2016 р.

Українські виробники у фокусі уваги європейських підприємців

Хотів би поділитися деякими своїми думками і спостереженнями з приводу того, чи викликає інтерес Україна і український бізнес і наскільки сильний цей інтерес з боку іноземних (західних) бізнесменів? Коротко: інтерес є. До чого саме? Практично до всього: вони шукають адекватних українських експортерів, які мають що запропонувати іноземному ринку ЗА УМОВИ належно і якісно розбудованого бізнесу в Україні або принаймні бізнесу, що впевнено пнеться вгору - до розвитку. Вони шукають об’єкти для інвестицій - компанії, які можна купити або в які інвестувати іншим чином для налагоджування вигідного виробництва для експорту товарів до розвинених країн і по самій Україні. Є розуміння того, ЩО УКРАЇНА ЗРОБИЛА СВІЙ ВИБІР І НАДАЛІ БУДЕ РУХАТИСЯ У ЗАХІДНОМУ НАПРЯМКУ - це є чи не ключовим драйвером у їхній свідомості і це підштовхує їх до розгляду України, як нової території, де можна будувати виробничі потужності, як свого часу це робили у нових країнах-членах ЄС - у Польщі, Словаччині, Чехії, потім у Болгарії та Румунії. Так, вони розуміють, що зараз складно. Але розглядають нашу сьогоднішню ситуація, як чи не найоптимальніший момент “входу". Україна досягла дна і почала підйом, тоді як Росія впевнено опускається нижче і нижче і ніхто не знає де буде оте російське дно.
І ще одна річ: вони РОЗУМІЮТЬ усю ницість українського політичного класу, але високо оцінюють наш народ і можливість вести бізнес з ним.
Звісно, картина не ідеальна, усі знають про поточні виклики, корупцію тощо. Втім коли я говорю їм про наш державний рекет, то мені просто називають ЇХНІ ВЛАСНІ РЕАЛЬНІ ставки оподаткування прибутку і я розумію, що воно не все вже так драматично у нашому королівстві. В таких умовах ключовим бар’єром для включення українського бізнесу в нові процеси індустріалізації є “проблема в голові” - проблема культурної та психологічної відсталості, небажання вчитися і розвиватися, надмірна недовіра до нових контактів та розбудови нових бізнес-зв’язків. Не бійтеся, не комплексуйте, не плачтеся! Засукуйте рукава і стукайте молотком з ранку до вечора. У вас є шанси бути почутими і поміченими! Час можливостей, дій і досягнень. Не упустіть в ньому свою щасливу хвилю!
І ще одна новина. Підходять часи кончини старої формації бізнесу: формації паразитів, нахлібників і дармоїдів. Західна бізнес-культура не терпітиме подібного і спише таких власників, як нікому не потрібних анахронізмів.