пʼятницю, 7 липня 2017 р.

Рекомендоване читання: "Як ви збудуєте своє життя?" (укр., англ.)

Рекомендую прочитати книгу відомого професора Гарвардської бізнес школи Клейтона Крістенсена "Як ви збудуєте своє життя?" (192 с.). Книга охоплює три сфери: стратегії бізнесу, стратегії життя, свідома розбудова гармонійних сімейних стосунків. 
Унікальність книги полягає у комбінуванні викладу матеріалу по бізнес стратегіям на основі яскравих прикладів з міжнародного бізнесу та проведенні одночасних і дуже дотепних паралелей з досягненням сімейного, особистого щастя та гармонії.
Мені навіть здалося, що цей хитрий підхід до викладу матеріалу обрано саме для того, щоб "достукатися" до свідомості трудоголиків і пояснити їм важливість або паритетність особистого щастя в порівнянні з кар'єрою.
Для мене особисто, книжка також стала цікавою тим, що показує як малі та гнучкі компанії-початківці, що керуються здоровою агресією та не обтяжені непотрібними активами можуть перемагати у конкурентній боротьбі з великими та усталеними гравцями. Рецепти та висновки цієї моделі і цієї концепції можуть однаковою мірою допомагати у конкурентній боротьбі як у бізнесі, так і у політиці. І це дає надію на те, що молоді, динамічні, розумні та амбітні люди можуть змінювати нашу країну попри увесь тиск олігархату. Треба просто не опускати руки, треба включати мізки і невпинно розвиватися!

Клейтона визнавали найвпливовішим мислителем з управління у світі у 2011 та 2013 роках у рамках щодворічного рейтингу Thinkers50. У 2015 році він посів друге місце - після Майкла Портера. Напевно, двома найбільш відомими його книгами стали "The Innovator's Dilemma" та "How will you measure your life?" (саме так звучить англійською оригінальна назва книги "Як ви збудуєте своє життя").

Клейтон Крестенсен належить у США до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (мормони). Коли я вивчав англійську у студентські роки, то мав нагоду спілкуватися з мормонами у Києві. Їх завжди відрізняла стрункість поглядів і кришталеве мислення, ясність суджень і розуму. Ця книга стала для мене ще одним підтвердженням ранніх спостережень. Професор Гарварду виявляє у ній глибину розуміння причинно-наслідкових зв’язків не лише у бізнесі, але і в житті. Клейтон показує свої схильності до глибоких ціннісних міркувань, які втім, виглядають дуже прикладними до життя.

Ця книга напевно стане першою, яку я прочитаю двічі :)

Де придбати? Українською (80 грн.), англійською - Амазон (паперова, Kindle format).