вівторок, 27 вересня 2016 р.

Де шукати інформацію про вимоги іноземних закупівельників? (укр., англ.)

Якщо ви працюєте у промисловому секторі у сегменті B2B і вашими потенційними клієнтами можуть бути закупівельники на розвинених ринках, а також великі міжнародні компанії, то зверніть свою увагу на документи, які видаються ними спеціально для потенційних партнерів - таких, як ви.

Уявіть собі підрозділ великої західної компанії, що займається (міжнародними) закупками. Туди щодня надходять десятки, якщо не сотні пропозицій. Уявіть, що менеджер по закупках займається кожною, витрачає час щоб ... зрештою побачити, що продавець (для нас - український експортер) не задовільняє тим чи іншим вимогам компанії.
Щоб знизити відсоток "вбитого" на неефективні перевірки часу, вони пишуть Посібники для постачальників (англ. Supplier Manual), де доступною мовою пояснюють свої очікування від партнерів, логістичні, фінансові та інші умови співпраці. 

ТОМУ коли ви вивчили ринок, провели його сегментацію, продовжіть "копати" через вивчення вимог потенційних партнерів у визначеному сегменті. І навіть якщо ви не бажаєте "витрачати час" на вивчення ринку, то все одно ознайомтеся з такими документами. Рано чи пізно це допоможе вам краще зорієнтуватися у тому, як "подавати і продавати" себе серйозному іноземному партнеру.

Приклад 1: французька компанія "Shneider Electric" у своєму гіді для постачальників зазначає:

Цей документ слугує довідником для структурування та полегшення нашого зв’язку з постачальниками через визначення відповідальності з обох боків (Schneider Electric і постачальника) і через чітке визначення очікувань Schneider Electric.



Приклад 2: Американська національна мережа роздрібних магазинів Shopko має цілу низку посібників для постачальників, включно з окремими товарними групами. Наприклад є посібник для меблевиків:



Для знаходження "ваших" посібників скористайтеся пошуком у Google за фразами: "supplier manual [+назва вашого товару англійською]" або "supplier guide [+назва вашого товару англійською]". Якщо вас цікавить конкретна компанія-партнер, то зрозуміло, що варто додати до пошуку і назву компанії. 

Якщо ви шукаєте і не можете знайти, дайте знати мені (наприклад через форму зворотнього зв'язку на блозі - у верхньому правому куті) і я спробую вам допомогти безвазмезна :)

Плекайте українську мрію!