неділю, 21 січня 2018 р.

Must read: "У пошуках досконалості: уроки найкращих компаній Америки" (англ.)

Представляю важливу книгу: "In Search of Excellence: Lessons from America's Best-Run Companies". Ця впливова і світоглядна робота Тома Пітерса та Роберта Уотермена розповідає, як працюють та за рахунок яких методів, прийомів, алгоритмів досягають успіху найкращі компанії Америки. 


Перше видання вийшло у (далекому) 1982 році. З тих пір книга книга неоднократно перевидавалася у США та в інших країнах. Останнє видання датується груднем 2012 року.

Книга розповідає про те, як велика за розміром компанія може уникнути бюрократизації і зберігати високу динаміку запровадження іновацій, якими є підходи найкращих компаній до вибудовування стосунків з працівниками (командою) і клієнтами, чи мають керівники компаній бути ідеальними, які корпоративні структури дозволяють зберігати усі ті позитиви, що притаманні малим компаніям (динамізм та клієнторієнтованість), чи є насправді корисною і вигідною економія масштабного виробництва і багато багато іншого!

Атворитетне видавництво HarperCollins видало книгу у серії BusinessEssentials.

Я набрав у книзі до 200 класних цитат. Ось одна з них (одразу перепрошую за складності перекладу):

"Навіть якщо ви великі [за розміром], дійте як малі [компанії]. Організації - це лише сукупності людей, а люди не зв'язують себе добре з великими, абстрактними утвореннями. Якщо ви хочете зрозуміти успіх Johnson&Johnson, 3M, WalMart і справжнього HP, зверніть увагу на той факт, що вони організовуються у малі, відносно незалежні підрозділи, що тримаються разом через спільні цілі та культурні норми"

Мовою оригіналу:
"Even if you’re big, act small. Organizations are simply collections of people, and people don’t relate well to big, abstract entities. If you want to understand the success of Johnson & Johnson, 3M, Wal-Mart, and the original HP, look to the fact that they organize themselves into small, relatively independent units, held together by common goals and cultural norms."

Я читав текст у оригіналі і мені дуже сподобалося! Єдине - там є дві доволі нудних глави ближче до початку, які просто треба пройти. Решта - дуже сильне і мотивуюче чтиво для тих, хто має необмежені амбіції у розбудові бізнесу та міжнародній експансії!

Книгу можна придбати на Amazon. Kindle-версія коштує 6 доларів.
Українською книги ще немає і на це варто звернути увагу видавців. Російською книгу випустила Альпіна Паблішер "В поисках совершенства: уроки самых успешных компаний Америки". Але коли я подивився текст перекладу (можна знайти в Інтернеті) і реальні відгуки, то зрозумів, що якість перекладу настільки низька, що не зацікавить серйозного читача.