неділю, 6 січня 2019 р.

Must read: Бен Горовець "Безжальна правда про нещадний бізнес"


Після першого прочитання цієї книги я зрозумів, що пропустив надто багато надто цінної інформації. Тому одразу почав читати Горовця вдруге)
«Безжальна правда про нещадний бізнес» - це інструмент форматування свідомості виконавчого директора (CEO) компанії. Книга робить особливий наголос на діяльність керівника в умовах надскладних викликів, невизначеності і смертельних загроз для існування компанії. Такі обставини зумовлюють потребу у «виконавчому директорі воєнного часу» (wartime CEO) на відміну від «виконавчого директора мирного часу» (peacetime CEO). «Воєнний час»  висуває свої вимоги щодо стиля управління і характеру прийняття рішень. 
Бен Горовіц піднімає у книзі теми, що зазвичай є незручними і непопулярними серед виконавчого складу компаній. Це стосується психологічних проблем і дилем керівників, а також підходів до їх розв’язання. Книга містить багато інформації про алгоритми прийняття рішень, про критерії підбору персоналу, про те, як правильно звільняти людей, як їх просувати, як уникати політизації стосунків у команді ...
"Безжальна правда про нещадний бізнес" вразить вас своєю відвертістю і усвідомленням того, яким насправді самотнім і вразливим є керівник компанії, як він себе почуває і самооцінює. Коли ти розумієш, що сумніви, які терзають тебе є насправді поширеним явищем і від них потерпають майже усі, то стає легше)
Розповідаючи не лише про свої рішення, але і про міркування в ході їх ухвалення, Бен постає фактично голим. Ми бачимо, що він - такий самий, як і будь-який інший керівник. Чи не єдина річ, яка відрізняє його від середньостатистичного керівника - впертість у досягненні цілі, готовність пройти до кінця усі «тортури».

Це та книга, яку треба карбувати у свідомості амбітного керівника бізнесу. Вона змушує переосмислити значення і роль лідера і зміну вимог до стилів управління в залежності від ситуації у бізнесі.
Книгу можна придбати в українському перекладі від видавництва "Наш формат" або на Amazon.

Про автора
Після восьми років потрясінь у керма компанії Opsware і її успішного продажу компанії Hewlett-Packard за 1.6 млрд дол у 2007 році Бен продовжив кар’єру у HP в якості президента і генерального директора HP Software з трьома тисячами працівників та 2.8 млрд дол річних надходжень. 
У липні 2009 року Бен зі своїм партнером Марком Андресеном заснував венчурну компанію Andreessen Horowitz. Зазвичай венчурні компанії інвестують у технологічні стартапи і одночасно пропонують нову керівну кандидатуру. На відміну від цього, ніша Andreessen Horowitz - допомога у розвитку компаніям сектору високих технологій БЕЗ зміни виконавчого директора - через розвиток існуючих засновників компаній.